Beginnen met meditatie in 3 stappen

Meditatie is de laatste tijd veel in het nieuws, vooral omdat het positief werkt voor mensen met spannings- of burn-out klachten. Maar ook als je daar geen last van hebt kan meditatie een grote toegevoegde waarde hebben op je leven. Dus zou je het misschien wel willen proberen….maar hoe? Op de grond? In kleermakerszit? Je hoofd proberen leeg te maken? Mediteren is niet moeilijk en iedereen kan het leren.

De Clichés…

Mindfulness en meditatie worden in de media nog wel eens afgebeeld met een slanke dame in een yoga-outfit in kleermakerszit. Hopelijk had je zelf ook al door dat clichébeeld heen geprikt. Meditatie kan ook heel goed lukken als je gewoon op een stoel zit. De meeste mensen die bij mij in de mindfulness-training komen zitten gewoon op een stoel. De houding is niet relevant voor het beoefenen van meditatie. Het tweede cliché is hardnekkiger; dat is namelijk het idee dat je je hoofd leeg moet kunnen maken. Ook in de training is dit een steeds terugkerend onderwerp. Het hebben van veel gedachten en de onrust die dat veroorzaakt is vaak een motivatie om te beginnen met meditatie. Dan ontkom je er niet aan om met die gedachten om te leren gaan. Het enige wat je hoeft te doen is te herkennen dat die gedachten er zijn. Ze hoeven niet weg…..

Meditatie kan niet mislukken

Ja…dan waren we bijna een derde cliché vergeten….Namelijk dat je heel ontspannen moet worden van meditatie. Nee…ook als je niet ontspannen bent of denkt te worden kun je beginnen met meditatie. Het enige wat je hoeft te doen is te herkennen dat de spanning er is…en dat ‘ie niet weg hoeft. Meditatie kan dus eigenlijk niet mislukken…Meditatie zelf heeft namelijk geen doel. Het doel van een oefening is niet om te ontspannen te worden of je hoofd leeg te maken. Het enige dat je hoeft te doen is te zitten en je adem te volgen; te voelen hoe je buik en borst bewegen door de adem. De gedachten hoeven niet weg, de (lichamelijke) spanning ook niet. Het enige dat je hoeft te doen is het te herkennen en terug te gaan naar de beweging van de adem (in je borst en buik). Mediteren kan dus niet mislukken….

Meditatie in 3 stappen

1. Een ontspannen Houding

Zoek een rustige plek en ga zitten op een stoel of meditatiekussen. Kijk of je met een rechte rug kunt zitten. Laat je handen rusten in je schoot of op je dijbenen of knieën. Als je op een meditatiekussen zit helpt het om wat voorop het kussen te zitten. Raken je knieën niet de grond, dan kan het helpen om er iets onder te leggen. Als je op een stoel zit helpt het om een handdoekje achter – onder je billen te leggen, zodat je wat makkelijker recht op kunt blijven zitten. Plaats je voeten plat op de vloer, zonder ze over elkaar te slaan o.i.d.

2. De Adem volgen

Als je ontspannen zit kun je je ogen sluiten. Voel jezelf eerst even zitten. Voel je voeten op de vloer, voel de aanraking met het kussen of de stoel. Dan ga je rustig met je aandacht naar de adem. Voel hoe de adem je borst en je buik laat rijzen en dalen, laat rijzen en dalen. Je hoeft de adem niet te veranderen. Het is geen ademhalingsoefening. Je gaat met je aandacht steeds naar die plaats waar je de adem het best voelt. Ook al voelt die wat oncomfortabel. Het volgen van de adem is je intentie. Daar ga je steeds naar terug….Belangrijk: het volgen van je adem is dus niet je doel.

3. Merk vriendelijk je ervaringen op 

Je zult merken als je een tijdje je adem volgt, dat je wordt afgeleid. Dat is geen probleem. Dat hoort erbij! Het opmerken van de afleiding en het teruggaan naar de adem is het doel van meditatie. Dus….als je bijvoorbeeld merkt dat je een todo lijstje aan het maken bent….is er waarschijnlijk een moment dat je dat opmerkt. Wanneer je dat opmerkt maakt niet uit. Als je het opmerkt benoem je de gedachtes in je hoofd bijv. als ‘plannen’ en ga je weer terug naar de adem. Dit gebeurt waarschijnlijk best vaak. Soms merk je misschien warrige gedachtes op. Dan benoem je het gewoon als ‘denken’….en steeds ga je weer met een vriendelijke houding terug naar de adem. Steeds weer voelen hoe de adem beweegt….Mediteren: Zitten, de adem voelen, opmerken en erkennen van afleiding en weer de adem voelen….

Ben je er klaar voor? Ga dan zitten en klik de link aan hieronder.
Liever leren mediteren onder persoonlijke begeleiding ? Probeer een een mindfulness training! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.