Hoe De Adem Je In Balans Brengt

De adem is iets waar (de meesten van ons) niet over na hoeven te denken. Hij komt en gaat, gelukkig, vanzelf. Als we moe zijn zoeken we soms steun bij de adem door diep te zuchten, maar verder reikt onze interesse voor de adem meestal niet.

De adem als symbool van leven

Toch heeft de adem oorspronkelijk op een hoger voetstuk gestaan. Adem is afgeleid van het Latijnse ‘spiritus’. In de Christelijke traditie kennen we de ‘Spiritus Sanctus’ wat dus in feite ‘heilige adem’ betekent. Als essentie van het leven stond de adem symbool voor ‘kracht’, ‘ziel’ en ‘het leven’.
Ook onze woorden spiritueel en inspiratie zijn herleid uit het Latijnse Spiritus. In het Frans is ‘inspiration’ letterlijk ‘inademing’.

De adem als spiegel van emoties

Toch is het goed om wat langer bij de adem stil te staan. Door het ontwikkelen van de ademhaling  (door lichamelijke training) kunnen we bijvoorbeeld onze gezondheid in belangrijke mate verbeteren. Maar de ademhaling is ook sterk gekoppeld aan onze emoties. Bij verdriet (huilen) en blijdschap (de lach) doen de longen onze adem schokken, bij angst, woede of schrik versnelt hij zich of lijkt hij heel oppervlakkig. Tijdens een ontmoeting met een fijne ervaring kunnen we het lichaam en de adem soms heel bewust ontspannen ervaren. De adem fungeert zo als het ware als een spiegel van onze emoties.

De adem als antidote tegen stress

Bij de ervaring van stress zal onze adem zich versnellen, we krijgen een hogere hartslag en bloeddruk en een verhoogde spierspanning. Bij chronische stress kunnen er zich allerlei lichamelijke klachten ontwikkelen.
De adem kan het lichaam weer in balans te brengen. Als we op momenten van spanning of stress onze aandacht heel bewust op de adem richten zal de stressreactie afnemen. Door de aandacht te verplaatsen van het hoofd naar de beweging van de adem creëren we als het ware een ander ecosysteem. We staan onszelf toe om te schakelen van stress, actie en zorgen maken naar de ervaring van DIT moment. Een situatie waarin we geen nieuwe spanning aanbrengen, maar de aanwezige spanning ruimte geven, hierdoor zal zijn kracht en de negatieve effecten afnemen.

De adem als anker

Door mindfulness leer je signalen van je lichaam herkennen en vertrouwd te raken met de adem. Tijdens meditatie gebruiken we of bij de neus. Zonder de adem te veranderen of te sturen volgen we de adem. Bij afleidingen gaan we met onze aandacht steeds terug naar de adem. Zo leren we om te gaan met oncomfortabele gevoelens en kunnen we vertrouwd raken met de adem en wat we voelen in ons lichaam. De adem kunnen we zo gaan gebruiken als een anker. Een instrument dat ons meer in contact brengt met onszelf. En het mooie is…de adem heb je altijd bij je.

Automatische piloot

In de Mindfulness training leer je vertrouwd te worden met de adem. Dat is in het begin soms niet makkelijk….we zijn het immers niet gewend. Maar na verloop van tijd zul je merken dat je gedurende de dag steeds vaker de adem gaat gebruiken als anker om jezelf terug te brengen naar DIT moment. Een heel krachtig moment waarop je je bewust wordt van je automatische piloot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.