Waarom het oefenen van geduld één van de meest waardevolle dingen is.

‘Het oefenen van geduld betekent vertrouwd worden aan het idee dat tijd in ons voordeel is in plaats van dat het tegen ons werkt’

Voor de meeste mensen zal geduld niet één van de eerste eigenschappen zijn die men wil ontwikkelen. Goed efficiënt kunnen werken, multi-tasken of doorzettingsvermogen lijken in de huidige maatschappij meer garantie voor succes. Geduld waarderen we in anderen, we leren het onze kinderen, maar hoe vaak staan we er zelf bij stil ?

Wachten

In de jaren 80 ging ik een aantal jaar met de trein naar Utrecht voor een opleiding. ’s Ochtends was het natuurlijk heel erg druk. Maar als ik wat later kon beginnen en ik miste de trein zat ik vaak (bijna) in mijn eentje op het perron. Met helemaal niets. Je had de sigarettenreclames nog die er hingen, als je geluk had iets leuks om te lezen in je tas – maar verder was er alleen maar zitten en wachten. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik het een soort van prettig vond. Het zitten met helemaal niets – alleen maar wachten op de trein. Daarvoor hield ik ook al van vissen…ook een soort wachten. Geduldig kijken naar de dobber en wachten … Nu zijn er natuurlijk nog meer voorbeelden van prettig wachten te verzinnen: het wachten op je drankje op een terras, het wachten op de mooie zonsondergang. … Het is inherent aan wachten dat de onontkoombare leegte opgevuld gaat worden – ons wachten wordt beloond.

Het nieuwe wachten

Het is denk ik een feit dat de generatie van nu steeds minder gelegenheid krijgt om te zitten met niets. Of nou ja…ze krijgen de gelegenheid waarschijnlijk wel, maar de tijd kan altijd opgevuld worden met iets. Het wordt ze aangeleerd van peuter af aan – met een ipad of telefoon kan de verveling gemakkelijk geëlimineerd worden. Het nieuwe wachten kan altijd opgevuld worden met de telefoon. Er is altijd wel iets leuks te zien of te lezen. Alles beter dan te zitten met helemaal niets….

De verleiding van ongeduld

Ik denk dat het oefenen van geduld één van de meest waardevolle eigenschappen is die je kan ontwikkelen. Als je zit met niets – misschien wel zonder te wachten op iets – is er gelegenheid om jezelf te voelen, om je gedachten te registreren , je lichaam te voelen en je bewust te zijn van het feit hoe je je op dat moment voelt. Als we geen geduld hebben geven we het wachten op. We reageren meteen op dat vervelende mailtje, we steken meteen onze middelvinger omhoog tegen die bumperklever, we worden meteen boos bij slecht nieuws, we bellen gelijk aan bij de buurman als we even iets meer geluid horen…..

De voordelen van geduld oefenen

Gelijk reageren op iets dat oncomfortabel is, is verleidelijk….Als we dat doen zien we alleen de schijnbare voordelen op korte termijn. We hopen door onze reactie ons gevoel van ongeduld op te vullen. De voordelen die geduld op langere termijn opleveren zijn een brug te ver. De voordelen van het oefenen van geduld zijn duidelijk: het verkrijgen van kwaliteit in plaats kwantiteit, het niet meteen reageren op negatieve emoties of vertrouwen hebben in jezelf ook als gaat iets op dít moment niet helemaal zoals je gedacht had.

Tijd is in je voordeel

Geduld hebben is in eerste instantie in contact staan met jezelf, jezelf voelen met het besef dat tijd in ons voordeel is. De mooiste dingen worden alleen bereikt met geduld: het laten groeien van groente, het maken van een schilderij, het schrijven van een goed boek, het bereiden van een lekker gerecht…..

Dus misschien is dit een gelegenheid waarop je een intentie kunt zetten om het leven te benaderen met wat meer geduld….De neiging weerstaan om de leegte op te willen vullen. In plaats daarvan kun je tijd nemen om jezelf te voelen. Ook al lijken de omstandigheden vaak te vragen om het tegenovergestelde.

Lees verder: Een start maken met mindfulness 

Informatie over een mindfulness training

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.